Доматите са любим зеленчук на всички градинари. Няма двор и градина, в който да не е боднат поне един корен домат. И това не е само у нас – в редица страни доматът заема първо място сред зеленчуците. Има сведения, че още ацтеките са се хранили със зеленчук, който са наричали „доматля“

1. Буквалният превод от италиански на домат е „златна ябълка“

2. В Европа в началото доматите не са употребявани за храна. Напротив, даже се е смятало че са отровни. Първите домати са отглеждани като декоративни растения - екзотика, която е пренесена от далечни страни. Първите домати са внесени в Европа в средата на XVI век, но първите рецепти, в които се използват домати, са публикувани в Неапол през 1692 година.

3. Колкото и странно да звучи топлинната обработка не само че не влошава, но даже увеличава полезните качества на доматите.

4. Доматът е уникално растение. Корените му могат да достигнат на дълбочина до метър, а настрани кореновата система се разраства до 2,5 метра.

5. Въпреки, че класифицираме домата като зеленчук, не всички специалисти са съгласни с твърдението. В коя категория все пак да причислим доматите – плодове, зеленчуци или ягодоплодни? Спорът придобива международен мащаб. Върховният съд на САЩ класифицира домата като зеленчук, а в някои страни на Евросъюза го определят като плод.

6. Освен класическите червени домати могат да бъдат открити розови, жълти, оранжеви и дори и черни.

7. Не се притеснявайте да сушите доматите. При това те не губят ценните си качества. За да получите 1 кг сушени домати, в зависимост от размера на плодовете, ще са ви нужни между 9 и 15 кг пресни домати.

8. Сортовете-гиганти поразяват с размера на плодовете си. Някои от тях могат да достигнат тегло от килограм и повече. Най-големият домат в света е отгледан в САЩ и е бил с тегло 2,9 кг.

9. Почти 95 на сто от теглото на домата е вода.

10. Съществуват около 10 000 различни сортове домати.

11. Доматът е изключително полезен. Плодовете му съдържат витамини от група В, фолиева и аскорбинова киселина, калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, желязо и други елементи, които са много важни за здравето.

12. Особено внимание заслужава витамин В4, или холин, който се съдържа в доматите. Той е изключително полезен: помага да се снижи нивото на т. нар. „лош“ холестерол, укрепва имунитета и действа като антидепресант.

13. В Украйна има паметник на домата

14. Всяка година в света се отглеждат около 60 милиона тона домати