Любопитни факти за зеленчуците

  • 16 май 2016 13:32

  • 3834
  • 0
Любопитни факти за зеленчуците
© Getty Images/Guliver

По случай Националната вегетерианска седмица, която започва днес във Великобритания, в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта за зеленчуците, предаде БТА:

- От ботаническа гледна точка плод е узрелият яйчник, заедно със семената, на цъфтящо растение. С понятието зеленчук се обозначават останалите ядливи части на растението.

- В кулинарията представите за зеленчук и плод понякога се различават от ботаническото значение.

- През 1893 г. Върховният съд на САЩ постановява, че внесените домати трябва да бъдат таксувани като зеленчуци, въпреки че от гледна точка на ботаниката са плодове.

- Думата зеленчук и производните й се използват от 15-и век. Понятието вегетарианство придобива популярност около средата на 19-и век.

- Наименованието на град Чикаго произлиза от френската интерпретация на индианската дума shikaakwa, която означава "див лук" или "див чесън".

- През 1996 г. на борда на совалката "Колумбия" на НАСА картофите стават първата отгледана в космоса храна.

- Наименованието на патладжан на италиански произлиза от понятието mela insana или "луда ябълка" заради битуващото схващане, че консумацията му води до лудост.

- Според проучване на хранителната марка "Линда Маккартни", която носи името на покойната първа съпруга на бившия бийтъл Пол Маккартни, понастоящем 12 процента от британците са вегетарианци.

- Проучване на компания "Нестле" показва, че 47 процента от децата са хапвали градински буболечки. За сметка на това 71 процента от малчуганите отказват да консумират зелени зеленчуци като спанак и зеле.

Последвайте канала на

Калина Христова
3834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини